Prima pagină » Societate » Suceava: Ferma de curcani gigant, o afacere “exotică” care te scoate din criză

Suceava: Ferma de curcani gigant, o afacere “exotică” care te scoate din criză

 

vieruAurel Vieru este proprietarul unei ferme de creştere a păsărilor situată la ieşirea din Suceava spre oraşul Salcea. Are ferma de zece ani, iar pentru a reuşi să facă faţă pe o piaţă cu foarte multă concurenţă acesta s-a orientat spre rase mai “exotice” de păsări. Cel mai mare accent l-a pus pe specii rare de curci de carne de pe piaţa europeană. “Am început acum şase ani, cu efective foarte reduse deoarece creşterea acestor curcani implică condiţii deosebite de zooigienă şi de bio-securitate. Treptat am trecut la o afacere, anul trecut am avut două serii de câte două-trei mii de curcani, iar acum, în 2010, am avut 8.000 de efective”, îşi prezintă în câteva cuvinte afacerea Aurel Vieru. Chiar daca suntem în plină criză economică, afacerea a mers excelent în 2009 şi acceptabil în acest an.


Creşte curcani din două rase, Big 6 şi Converter, ultima fiind cea mai nouă rasă de carne de pe piaţa europeană. Rasa, ne explică acesta, a fost creată după încrucişări repetate între rase de curcani, părinţii fiind europeni, iar bunicii din Canada. Rezultatul: curcanul din această specie, bine hrănit şi cu tratamente la zi, în fermă, ajunge la 13-14 kilograme în trei luni şi poate atinge 30 de kilograme în numai şase luni de zile. “Dacă e hrănit bine, în gospodărie, inclusiv cu furaje proprii, puiul de curcan cumpărat în aprilie e de 30 de kilograme de Crăciun”, garantează crescătorul.
Fiind o rasă specială, curcanii nu pot fi crescuţi în orice condiţii şi de oricine. Reproducerea, de exemplu, se face în ferme imense din Europa. “Firma cu care lucrez îmi aduce în aprilie, cu autospeciale de transport, pui de curcă de o zi. De aici urmează perioada critică pentru pasăre. La aceste rase startul este esenţial”, spune crescătorul. Astfel, în primele trei săptămâni de viaţă curcanul trebuie crescut la o temperatură constantă de 36-37 de grade Celsius, cu parametri de lumină, căldură şi ventilaţie bine stabiliţi. Tot în această perioadă păsările primesc o alimentaţie deosebită, cu niveluri mari de proteină şi sunt vaccinate. Curcanii sunt gata pentru a fi vânduţi la gospodarii din judeţ atunci când ajung la nivelul “pui zburat”, având 1,5 kilograme. De aici încolo, spune crescătorul, curcile pot fi crescute relativ uşor în orice gospodărie.

Citiţi mai mult în Monitorul de Suceava.

 
 
  • Pingback: Mancati sanatos! 80% dintre antibiotice sunt folosite in fermele de animale, iar superbacteriile ne ucid | Sanatate din farmacia Domnului

  • http://www.casamagica.ro/ magazin

    bon asa!

  • klo

    tutu deci ca.o.ca ba n-auzi nici vorba tot ce faceti  este criza dar absolut in mod petrolier si electric ,caci singura problema care evita criza este electrostatica ,deci pentru voi achtung ARBEIT IST FREIE nein USA und FMI

  • Cetateanul turmentat

    “exotica” care. Probabil ca ati vrut sa aratati ca suntem in criza, adica suntem in k. Scuze pentru ironie si succese in activitate.

  • albu cristian

    exact asta incerc s fac si eu ,sunt din buzau ,dar la inceput vreau s incerc k 100 200 cel mult ,dak ati avea placerea ,s mai imi dati inf ,si mai ales p piata de desfacere vas fi recunoscator (crys11_10_90@yahoo.com
    )