Prima pagină » Societate » Oameni gospodari: Ferma de taurasi, pusa pe picioare de doi tineri curajosi

Oameni gospodari: Ferma de taurasi, pusa pe picioare de doi tineri curajosi

 

taurasiIn satul Bajesti din comuna Balilesti (judetul Arges) exista din decembrie anul trecut o ingrasatorie de taurasi. Aici au fost ingrasate pana in iunie, cand au fost gata pentru abatorizare, 49 de animale. Ferma apartine unei familii de tineri contabili, Aurelian (32 ani) si Mirela (30 ani) Iordan.

La noi, inca sunt prea putine ferme specializate pentru ingrasarea taurinelor. De altfel, capul familiei, inca de la intrarea in ferma, ne-a intampinat cu urmatoarele fraze: “Cresterea taurasilor pentru ingrasat nu exista la noi in tara pentru ca nu este organizata o piata reala, functionala a carnii de vita. De la producerea taurasului destinat ingrasarii pana la vanzarea lui in galantar piata este haotica. Majoritare sunt problemele, iar satisfactiile sunt aproape inexistente. Daca cei care ne conduc, de la politicieni pana la cei mai marunti functionari din ministere ar cobori cu picioarele pe pamant, ar sesisza realitatea de la sate, din ferme, atunci sunt convins ca problemele s-ar rezolva?”.

Familia Iordan si-a inceput afacerile in zootehnie inca din anul 2000 cu cresterea puilor de carne. A cumparat de la Primarie, prin licitatie, grajdurile fostei CAP pe care le-a transformat in hale pentru pui. “Am avut perioade cu profituri frumusele, dar si perioade cu pierderi, mai ales dupa declansarea gripei aviare. Asa incat am decis sa renuntam si sa folosim ce avem aici in ferma pentru o alta afacere. Credem ca vita poate fi o afacere de lunga durata. Oricum, munca intr-o ferma de taurasieste mult mai usoara si se face cu cheltuieli mai mici decat la pui, spre exemplu”, a spus Mirela Iordan. La ora actuala, doua grajduri sunt pregatite pentru taurasi, iar unul este folosit pentru depozitarea furajelor. Grajdurile din caramida sunt construite in 1987. Prin urmare nu au fost necesare investitii foarte mari. “Am izolat grajdurile cu scandura de 5 cm, folie si vata de sticla. Iarna, cand temperatura afara este cu minus, in grajd sunt 14-15 grade, cu plus. Din cand in cand folosim ventilatoarele pentru circulatia aerului”, a povestit Aurelian Iordan.

Dupa ce au vazut ce inseamna ingrasarea taurasilor si ce venituri aduce, tinerii crescatori s-au decis sa continue. Astfel, utilizeaza doua grajduri pentru cresterea a 140 de animale, in module de cate 70. “Vom creste doua cicluri pe an sau un ciclu si jumatate pe an. Depinde de greutatea la care gasim sa cumparam animalele. De pilda, caut sa cumpar taurasi de 120-130 kg. Ii cresc pana ating 500-550 kg. Inseamna un ciclu de productie de 8 luni”, a precizat fermierul.

Cititi mai mult AICI.