Prima pagină » Societate » Cum sa-ti construiesti singur o casa superba in patru luni si cu doar 3.500 de euro

Cum sa-ti construiesti singur o casa superba in patru luni si cu doar 3.500 de euro

 

Fotografia pe care o priviti imortalizeaza casa pe care si-a construit-o o familie de tineri, ajutati de cativa prieteni si musafiri, in Wales, Marea Britanie. Costuri? Aproximativ 3.000 de lire sterline – adica 3.500 de euro – si vreo 1.500 ore de munca.

 

Votata pe locul 5 in topul celor mai neobisnuite arhitecturi din lume, constructia a fost gandita sa respecte mediul si le-a oferit celor care au ridicat-o posibilitatea de a trai in mijlocul naturii.
“A fi propriul tau arhitect iti procura multa distractie si iti permite sa creezi si sa te bucuri de ceva ce este parte din tine si tine de pamant, in locul unor cutii produse in masa si gandite pentru maximumul de profit al industriei de constructii de locuinte”, explica Jasmine Saville pe site-ul dedicat casutei din padure. Jasmine si sotul ei, Simon Dale, 37 de ani, au doi copii – Cosmo, 7 ani, si Elsie, 6 – si au preferat sa isi ridice locuinta evitandul stresul traiului de a plati pana la batranete rate la banca.
Oricum, ea fiind casnica, venitul nu le-ar fi permis nicand sa-si cumpere una. In 2005, Simon avea 33 de ani si era fotograf iar Jasmine, pasionata de gradinarit, e scriitoare.Tot cautand variante, proprietarul terenului pe care se ridica acum locuinta lor le-a oferit terenul asa ca s-au apucat de lucru desi nu aveau siguranta ca va ramane a lor.

Casa reprezinta si o abordare a vietii ce tine de permacultura. Acest gen de viata inseamna sa traiesti in armonie atat cu natura cat si cu tine.
Structura este din lemn de stejar, apoi baloturi de paie au fost asamblate ca pereti. Acoperisul este facut din mai multe straturi suprapuse de folie de bumbac, puse pe capriori, urmate de baloturi de paie întregi, sigilate cu trei straturi de material plastic siloz şi acoperite cu pământul sapat la constructia casei. Pentru podele au fost folosite palete de pin date cu un ulei non-toxic si ceruite apoi. Cum casa e indreptata spre nord, nu exista geamuri pe partea aceea. Pana la montarea ferestrelor, au fost fix 16 saptamani de munca.

Case similare, gandite pe aceleasi principii sunt in numar mare, si nu doar in Marea Britanie.

In plus, daca vreti sa va murdariti mainile la propriu, puteti sa lucrati ca voluntari ai Lammas Project, o organizatie ce promoveaza si-i ajuta pe cei care-si doresc un astfel de trai.

Cat despre protagonistii nostri, s-au mutat de curand in a treia casa pe care au ridicat-o cu mainile lor si isi dedica mare parte din timp unor proiecte similare.

Surse A low impact woodland home, Metro