Prima pagină » Politica » Proteste in Transnistria dupa uciderea lui Vadim Pisari. Guvernul Moldovei cere retragerea armamentului rus

Proteste in Transnistria dupa uciderea lui Vadim Pisari. Guvernul Moldovei cere retragerea armamentului rus

 

Vicepremierul pentru reintegrare al R. Moldova, Eugen Carpov, a declarat luni ca incidentul de duminica, in care un tanar moldovean a fost impuscat mortal de un soldat rus la un punct de trecere in Transnistria, dovedeste necesitatea retragerii armamentului rus si a instalarii unei misiuni civile.

Duminica dimineata, un tanar din satul Parata, raionul Dubasari, a fost impuscat mortal de un soldat rus, dupa ce a refuzat sa opreasca autoturismul la un post de control al fortelor de mentinere a pacii din Transnistria, instalat la Vadu lui Voda.

Potrivit lui Eugen Carpov, incidentul dovedeste necesitatea retragerii armamentului rus si schimbarii formatului fortelor de mentinere a pacii din Transnistria cu o misiune civila. “Pastrarea tehnicii grele la posturile fortelor de mentinere a pacii poate sa creeze probleme. Nu mai avem nevoie de atatia militari, ci de civili care sa apropie malurile Nistrului. Incidentul de ieri este un lucru care demonstreaza ca pastrarea tehnicii grele la posturile fortelor de mentinere a pacii creeaza probleme”, a declarat vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov.

Vicepremierul a mai spus ca incidentul va fi un subiect inclus pe agenda negocierilor in formatul 5+2 din luna februarie. “Am  solicitat de mult timp initierea discutiilor pentru demilitarizarea zonei”, a punctat Eugen Carpov.

El a subliniat ca vinovatii pentru moartea tanarului trebuie sa fie trasi la raspundere. “In acest caz nu am vazut un pericol. Astfel, toti vinovatii trebuie sa poarte responsabilitate pentru actiunile intreprinse, indiferent ca este rus sau moldovean”, a cerut vicepremierul moldovean.

Eugen Carpov a mai declarat ca la ora 14.00 va fi organizata o sedinta extraordinara a Comisiei Unificate de Control.

Guvernul s-a intalnit deja cu reprezentantii regiunii si a pregatit mai multe documente pentru elucidarea cazului. “Din momentul in care s-a intamplat acest caz, suntem in legatura cu toate structurile Guvernului si a statului. Avem un pachet de hartii deja pregatite pentru a vedea cum sa administram cazul, impreuna cu Federatia Rusa. De asemenea, continuam discutiile si la nivelul primului-ministru”, a precizat vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov.

Procuratura raionului Dubasari a inceput ancheta asupra cazului.

Pe de alta parte, mai multe persoane s-au adunat luni, la Parata, pentru a cere desfiintarea posturilor fortelor de mentinere a pacii. Protestatarii vor inainta o cerere in acest sens Ambasadei Federatiei Ruse in Moldova. Protestatarii au mentionat ca marti va fi organizat un protest mai amplu, cu participarea locuitorilor din intregul raion Dubasari.

Si in fata Ambasadei Ruse de la Chișinau urma sa aiba loc, luni, un protest, la care se va cere retragerea armatei ruse de pe teritoriul R. Moldova.

 Guvernul Republicii Moldova condamna “incidentul grav” de la postul trilateral nr.9 al fortelor de pacificare din stanga Nistrului si transmite condoleante rudelor si apropiatilor tanarului impuscat mortal, dar spune ca trebuie asteptate rezultatele anchetei, pentru a evita o escaladare a tensiunilor.

Prim-ministrul Vlad Filat a declarat ca Guvernului Republicii Moldova condamna acest caz, exprimind condoleante rudelor si apropiatilor cetateanului decedat in urma acestui grav incident, relateaza MOLDPRES.

“Este necesar de a da o apreciere clara situatiei si de a nu admite in nici un caz escaladarea unor evenimente care ar tensiona si mai mult situatia”, a mai spus premierul.

Potrivit agentiei Info-Prim Neo, prim-ministrul a cerut Procuraturii Generale implicarea celor mai buni experti pentru asigurarea unei anchete corecte si profesioniste in acest caz.

Vlad Filat a subliniat, totodata, importanta conlucrarii cu responsabilii din partea Federatiei Ruse in acest proces. In context, s-a decis organizarea, in cel mai scurt timp, a unor intrevederi pe subiectul respectiv cu reprezentantii Ambasadei Federatiei Ruse, Comisiei Unificate de Control si altor factori de decizie care pot contribui la desfasurarea anchetei.

Vlad Filat a convocat luni o sedinta operativa in problema incidentului tragic care a avut loc la 1 ianuarie in satul Parata. La sedinta au participat vicepremierii Eugen Carpov si Iurie Leanca, ministru al Afacerilor externe si integrarii europene, precum si factori de decizie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informatii si Securitate, Procuraturii Generale, Statului Major al Armatei Nationale si Comisiei Unificate de Control, precizeaza MOLODPRES.

In cursul sedintei, a fost prezentata o informare cu privire la “incidentul grav” care a avut loc la postul trilateral al fortelor de pacificare pe partea stinga a Nistrului, in dimineata zilei de duminica, 1 ianuarie, care s-a soldat cu moartea unui cetatean al Republicii Moldova. Totodata, a fost examinata situatia actuala creata in aceasta regiune si actiunile care au urmat, inclusiv desfasurarea anchetei in acest caz, arata un comunicat al guvernului.

Potrivit Info Prim-Neo, premierul a dispus pregatirea documentelor necesare pentru acordarea unui ajutor material din partea Guvernului familiei tanarului decedat, Vadim Pisari.

Sursa NewsIn